Resepi Sos Black Paper Yang Sedap dan Simple “Sos Black Paper Recipe”

Resepi Sos Black Paper – Sos Black Paper nie sedap untuk sos steak daging biasa korang jumpa kedai-kedai. Sos nie mudah sangat korang sajikan from home, bahan pula tak susah korang jumpa. Banyak macam tuk resepi nie resepi sos black paper azie kitchen, resepi sos black pepper meatball, resepi sos black pepper viral, sos black pepper segera, sos black pepper mushroom, resepi sos black pepper guna brown sos, resepi sos black pepper sedap azie kitchen, sos lada hitam buatan sendiri.

Masa nie kita nak kongsi resepi sos black paper mudah yang sedap, yang sebelumnya kita kongsi Resepi Puput Mangga sedap untuk pencuci mulut. Langsung sahaja siapkan bahan-bahan masakan resepi sos black paper dengan cara mudah dan simple.

Bahan-Bahan Resepi Sos Black Paper Mudah Yang Sedap :

Untuk bahan-bahan Sos Black Paper:

Bahan Sos Black Paper

  • Mentega (2 sudu kecil)
  • Tepung gandum (1,5 sudu besar)
  • Bawang besar potong dadu (1 biji)
  • Tomato potong dadu (1 biji)
  • Kiub ayam Knors (1 ketul)
  • Air (2 cawan)
  • Kicap pekat (1 sudu kecil)
  • Sos cili/sos tomato (1 sudu besar)
  • Garam dan gula (1 sudu kecil)
  • Lada hitamtumbuk halus (1 sudu)
  • Tepung jagung (1 sudu kecil)

Bahan untuk kuah santan

Step By Step Cara Mudah Membuat Resepi Sos Black Paper Mudah Yang Sedap

Cara masak sos black paper

  1. Mula-mulai siapkan kuali kecil di api kecil.
  2. Lepas itu masukkan mentega, panaskan hingga cair.
  3. Masukkan tepung gandum lepas tu kacau perang.
  4. Masukkan bawang dalam kuali nak dah naik wangi masukkan kiub ayam dalam kuali.
  5. Jangan tunggu bawang matang masukkan air, sos cili dalam kuali tu kacau hingga sebati.
  6. Lepas tu masukkan kicap pekat sikit je, cukup kecoklatan dah cantik.
  7. Masukkan tomato yang dah potong dadu tu, gula,garam lada hitam kacau lagi hingga menggelak.
  8. Masukkan pula tepung jagung buncah dengan air sikit, masukkan sikit demi sikit hingga agak likat.
  9. Lepas tu hidang semasa panas, boleh nak hidang ke daging atau nasi pun sedap.
Tags: , , , , , , ,

Related to Resepi Sos Black Paper Yang Sedap dan Simple “Sos Black Paper Recipe”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *