Resepi Putu Halba Yang Sedap dan Simple “Putu Halba Recipe”

Saturday, December 2nd, 2017 - Cara mudah memasak dengan Resepi Kuih yang sedap dan simple
resepi putu halba

resepi putu halba

Resepi Putu Halba Yang Simple – Putu Halba ini adalah resepi tradisional di Kelantan, resepi ini sangat popular menjelang musim tengkujuh. Kuih putu ini dari pada ubi kayu yang nikmat nak santap menjelang musim tengkujuh, tak sikit pula menjelang musim tengkujuh banyak yang berniaga putu halba di depan rumahnya.

Diberi nama putu halba karena kuih putu ubi kayu ini menggunakan bahan tambahan halba dalam resepinya yang dimana halba adalah sejenis rempah gula untuk sekedar mendapat aroma baunya dan gunakan acuan buluh semasa prosesnya.

Kalau nak cuba resepi minggu lalu yaitu resepi agar agar santan yang sedap pun boleh. Langsung sahaja siapkan bahan-bahan masakan resepi putu halba dengan cara mudah dan simple.

Bahan-Bahan Resepi Putu Halba Mudah Yang Sedap :

Untuk bahan-bahan Putu Halba:

Bahan Putu Halba

 • Ubi kayu (parut 1 kg)
 • Kelapa parut muda
 • Gula malaka (100gr diracik halus)
 • Garam (1/4 sudu teh)
 • Gula pasir (1 sudu besar)
 • Halba (1/2 sudu teh)

Step By Step Cara Mudah Membuat Resepi Putu Halba Mudah Yang Sedap

Cara masak Putu Halba

 1. Mula-mula parut 1 kg ubi kayu, lepas tu masukkan parutan kedalam kain bersih dan perah hingga kering dan tambahkan 1/2 sudu teh halba dan 1/4 teh sudu garam.
 2. Lepas tu siapkan acuan, bisa berupa acuan lompang atau tutup teko. Masukkan sikit parutan ubi kering tu kedalam acuan yang dialas kain nipis.
 3. Masukkan gula malaka yang dah dicampur gula pasir 1 sudu besar di tengah acuan dan tutup dengan parutan ubi kering tu tadi.
 4. Lepas tu baluk kembali dengan kain nipis dan telengkupkan dalam pengukus dan masak/kukus hingga masak selama 20-25 minit sahaja.
 5. Hidangkan bersama parutan kelapa muda tu, pasti cantik dan sedap sangat makan nak musim tengkujuh.

Lihat juga resepi lainnya « dan ». Untuk buat masakan nak sedap dan simple sangat mudah dan cepat. Masa ini membaca recipe tentang Resepi Putu Halba Yang Sedap dan Simple “Putu Halba Recipe”

Resepi Putu Halba Yang Sedap dan Simple “Putu Halba Recipe” | setya | 4.5