Resepi Pulut Mangga Yang Sedap dan Simple “Pulut Mangga Recipe”

resepi-pulut-mangga

Resepi Pulut Mangga – Pulut Mangga nie memang sedang ramai semua rang cakap masakan ni karena sedap. Banyak macam tuk resepi nie resepi pulut mangga salah satunye, ada pula resepi pengat mangga, taburan atas pulut mangga, resepi serawa mangga, mangga santan, resepi kuih tradisional thailand.

Masa nie kita bikin resepi puput mangga sahaja, yang sebelumnya kita bahas Resepi Sate Taichan dari resepi banyak tu bezanya adalah inti sahaja. Inti masakan ni beras pulut nak dikasih santan dan mangga. Langsung sahaja siapkan bahan-bahan masakan resepi pulut mangga dengan cara mudah dan simple.

Bahan-Bahan Resepi Pulut Mangga Mudah Yang Sedap :

Untuk bahan-bahan Pulut Mangga:

Bahan Pulut Mangga

  • Rendam beras pulut semalam (400 gr)
  • Santan pekat (1 cawan)
  • Santan cair (1 cawan)
  • Air (1 cawan)
  • Gula (3 sudu besar)
  • Sedikit garam
  • Daun pandan (beberapa helai)
  • Bijin (2 sudu besar untuk taburan yang telah dibakar)
  • Mangga (3 biji hiris sedang)

Bahan untuk kuah santan

  • Santan pekat (1 cawan)
  • Bucah dengan air tepung beras/tepung jagung (1 sudu kecil)
  • Daun pandan (1 helai)

Step By Step Cara Mudah Membuat Resepi Pulut Mangga Mudah Yang Sedap

Cara masak pulut mangga

  1. Mula-mula siapkan pengukus besar.
  2. Siapkan daun pandan, jika tak ada korang bisa nak guna daun pisang lapik dulang pengukus hingga rapat.
  3. Ampil beras pulut yang dah korang rendam semalam tu bilas dengan air.
  4. Tepis keluar air di beras pulut tu hingga tak ada air.
  5. Lepas tu masukkan beras pulut tu kedalam dulang kukusan tu.
  6. Tunggu masa beras pulut tu lembut (masa kukus beras pulut tu 20 minit).
  7. Lepas dah masak (beras pulut tu dah lembut) angkat pulut kukus tu masukkan dalam mangkuk saji.
  8. Next masukkan dalam cawan santan pekat, santan cair, gula dan garam lepas tu kacau sebati
  9. Jika dah sebati masukkan bucahan tu ke dalam mangkuk saji yang berisi pulut yang masih panas tu.
  10. Jika nak sedap, kuah buncahan meresap kedalam pulut tu bolak balik pulut tu hingga merate.
  11. Kalau kuah buncahan tu dah meresap ke dalam pulut tu gemburkan pulut tu dengan garfu
  12. Lepas tu buat kuah santan, masukkan santan pekat kedalam priuk dengan api sederhana.
  13. Masukkan garam, daun pandan, dan buncahan tepung tu.
  14. Supaya santan tidak berketul kacau santan tu.
  15. Tambah lagi buncah tepung jika masih terasa nak cair.
  16. Sedap tu nak kuah masin, bisa tambahkan sikit garan supaya bisa seimbangkan rasa manis pulut tu.
  17. Sepas tu hiris mangga, pilih mangga manis taburkan bersama bijan ke mangkuk saji pulut tu dan dah siap sajikan.
Tags: , , , , , , ,

Related to Resepi Pulut Mangga Yang Sedap dan Simple “Pulut Mangga Recipe”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *