Resepi Cara Mudah Buat Keria Gula Melaka Yang Sedap dan Simple “Keria Gula Melaka Recipe”

  • on November 22, 2016
  • Likes!
Resepi Keria Gula Melaka
  • November 22, 2016
Resepi Keria Gula Melaka

Resepi Keria Gula Melaka

Resepi Keria Gula Melaka Yang Sedap dan SimpleResepimasakanlengkap.com nak kongsi lagi resepi kuih keria lembut dan sedap so pasti simple sangat. Ada banyak resepi yang beredar nak internet antaranya resepi kuih keria limbongan, resepi kuih keria antarabangsa, resepi kuih keria antarabangsa melaka, resepi kuih keria gula apong dan resepi kuih keria haji jalil, rugi korang tak try. Langsung sahaja siapkan bahan-bahan masakan keria gula melaka dengan cara mudah buat keria gula melaka yang simple.

Bahan-Bahan Resepi Keria Gula Melaka Yang Sedap Dan Simple :

Untuk bahan-bahan keria gula melaka :

Bahan keria gula melaka

  • 80 grm tepung gandum
  • 250 grm keledak putih
  • 1 sudu besar tepung ubi
  • 0,5 sudu teh garam

Menyalut keria

  • 3 sudu besar air
  • 80 grm gula pasir

Step By Step Cara Mudah Membuat Resepi Keria Gula Melaka Yang Sedap Dan Simple

Mula-mula rebus keledak hingga empuk kemudian lenyek ketika masih panas dengan sendok. Lepas tu masukkan tepung ubi, tepung gandum dan garam gaul sempurna dan tidak lekat di tangan. Kemudian timbang doh 40 gr untuk setiap bulatan dan kemudian leperkan dan bentuk bulat di tengah. Setelah siap, panaskan minyak yang sederhana di atas api masukkan doh yang sudah dibulatkan hingga terendam dalam minyak hingga keemasan. Lepas tu tos kan minyak dan sisikan siap untuk disajikan dan makan.

Menyalut keria
Ambil kuali dan panaskan di atas api, masukkan gula dan air dalam kuali, masak hingga gula menjadi pekat. Lepas tu masukkan keria dan gaul hingga rata dan adunan gula jadi berkali. Tutup api dan kacau terus hingga gula kering dan menyaluti keseluruhan bagian kuih dan dah siap di hidangkan dan makan.

Sira Gula Malaka

Cincang 2 ketul gula malaka supaya cepat cair, kemudian masukkan dalam kuali bersama dengan 3 sudu gula pasir dan air. Masak sampai gula malaka dan gula pasir cair sempurna, mendidih dan pekat. Lepas tu gaul hingga gula macam bertali, lepas tu tutup api dan masukkan kuih keria dan gaul lagi hingga rata. Dah siap hidangkan dan pastinya sedap dan simple sangat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..