Resepi Cara Mudah Buat Ketupat Palas Yang Sedap Dan Simple “Ketupat Palas Recipe”

Saturday, September 17th, 2016 - Cara mudah memasak dengan Resepi Ketupat yang sedap dan simple
Step by step Cara Mudah Buat Ketupat Palas

Step by step Cara Mudah Buat Ketupat Palas

Resepi Ketupat Palas – cara mudah buat Ketupat Palas Utara / Ketupat Pulut yang sedap dan simple. Kali ni resepimasakanlengkap.com nak share Recipe Ketupat Palas. Banyak orang yang suka makan ketupat palas tetapi tak banyak pula yang tahu cara buat ketupat palas. Untuk membalut ketupat palas ini juga ada berbagai cara, tapi yang penting hasilnya tetap sama, sedap dan simple. Langsung aja ni Resepi cara mudah buat Ketupat Palas Utara / Ketupat Pulut yang sedap :

Bahan-bahan Resepi Ketupat Palas Yang Sedap Dan Simple :

  • 1 KG beras pulut (basuh dan direndam pulut lebih kurang 2jam atau semalaman)
  • Santan pekat (pati santan) anggaran 2 1/2 cawan
  • 2 cawan santan cair
  • Garam
  • 1-2 helai daun pandan
  • Secubit dua gula

Step by step Cara Mudah Buat Ketupat Palas Utara / Ketupat Pulut Yang Sedap Dan Simple

Beras pulut dibersihkan dan toskan airnya. Sementara itu masak kedua santan ke dalam periuk dan didihkan dengan api perlahan. Masukkan beras pulut simpulan daun pandan, garam dan secubit  dua gula. Kacau pulut sehingga 1/2 masak ataupun sehingga airnya kering dan pulut tidak lagi melekat di kuali. Gunakan api sederhana dan sentiasa mengacau Pulut supaya pulut tidak melekat dan hangus.

Keluarkan pulut  dari pengukus. Seelok-eloknya masukkan dalam bekas yang besar kerana memudahkan proses menggaulnya nanti dan biarkan pulut sejuk. Ambil daun palas yang telah dibersihkan dan balut sehingga habis kesemuanya.

Kukus lagi Ketupat Palas Utara / Ketupat Pulut hingga daun layu. lebih kurang 1 ke 2 jam. Bila dah masak, buangkan air rebusan/kukusan dan biarkan Ketupat Palas Utara sejuk lebih kurang 4 jam sebelum dipotong.

Lihat juga resepi lainnya « dan ». Untuk buat masakan nak sedap dan simple sangat mudah dan cepat. Masa ini membaca recipe tentang Resepi Cara Mudah Buat Ketupat Palas Yang Sedap Dan Simple “Ketupat Palas Recipe”

Resepi Cara Mudah Buat Ketupat Palas Yang Sedap Dan Simple “Ketupat Palas Recipe” | setya | 4.5