Resepi Cara Mudah Buat Cakoi Yang Sedap dan Simple “Cakoi Recipe”

  • on October 30, 2016
  • Likes!
Resepi Cakoi
Resepi Cakoi

Resepi Cakoi

Resepi Cakoi Yang Sedap dan Simple – Kali ini Resepimasakanlengkap.com nak kongsi resepi cakoi yang sedap dan mudah sangat so simple. Selain sedap kita juga kongsi bagaimana cakoi lembut gebu pula tu pasti sedap sangat makan bersama sosnya. Resepi cakoi ini korang pasti sangat mudah masak respi ini dan so pasti sedap dan gebu, pasti rugi tak try. Langsung sahaja siapkan bahan-bahan masakan cakoi dengan cara mudah buat cakoi yang simple :

Bahan-Bahan Resepi Cakoi Yang Sedap Dan Simple :

Untuk bahan-bahan cakoi :

Bahan cakoi

  • 1 kg tepung gandum
  • 1 telur
  • 3 cmb gula
  • 3 cmb garam
  • 6 cmb baking powder
  • 700 ml air
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1 paket yis mauripan (11 g)

Step By Step Cara Mudah Membuat Resepi Cakoi Yang Sedap Dan Simple

Mula-mula siapkan bekas, masukkan dalam bekas dan campurkan yis bersama baking powder dan tepung lepas tu gaul hingga merata. Masukkan 700 ml air kedalam bekas terpisah bersama gula, garam dan telur hingga larut. Lepas tu campurkan adunan tepung dan air tadi sedikit demi sedikit dan kacau hingga adunan sangat lembik menggunakan senduk. Lepas semua adunan air dan tepung jadi satu dan sangat lembik, kemudian masukkan minyak masak sebanyak 1/2 cawan dan kacau hingga adunan menjadi berkilat dan sebati. Tutup adunan dan biarkan mengembang selama 4 jam, setelah berkembang selama 4 jam kacau sedikit lagu untuk mengeluarkan udara adunan dan biarkan mengembang 1/2 jam lagi sebelum di masak.

Lepas tu sambil tunggu adunan kembang taburkan gandum di atas meja dan jika sudah lewat masa 1/2 waktu mengembang ambil sikit adunan tempatkan di atas meja dan taburkan tepung diatasnya supaya adunan tidak melekat. Lepas tu leperkan adunan menggunakan penggelek menjaadi bentuk panjang 1 cm tebalnya dan 10 cm lebarnya kemudian potong selebar 3 cm. Basahi lidi dengan air dan sapukan pada adunan cakoi yang sudah di bentuk dan siap di potong tadi. Pasang adunan cakoi dengan menindih 2 doh dengan garis air tadi akan melekatkan 2 doh tadi, lepas tu tekan sedikit supaya adunan melekat. Lepas tu dah siap masak, panaskan minyak masak di atas api kecil dan ambil 1 adunan cakoi tarik hingga panjang berganda dan masukkan dalam minyak masak panas. Setelah adunan keemasan dan dah masak angkat dan tuska, dah siap hidangkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..