Resepi Cara Mudah Buat Udang Goreng Butter Yang Sedap dan Simple “Udang Goreng Butter Recipe”

Saturday, December 24th, 2016 - Cara mudah memasak dengan Resepi Seafood yang sedap dan simple
Resepi Udang Goreng Butter

Resepi Udang Goreng Butter

Resepi Udang Goreng Butter Yang Sedap dan Simple – Yuk kali ni Resepimasakanlengkap.com nak kongsi resepi udang goreng butter yang sedap korang harus try. Masakan udang ini tak hanya resepi udang goreng butter dengan sarang yang terbuat dari telur nampak sedap, udang juga bisa dimasak dengan udang butter basah, udang masak telur masin, resepi udang goreng tepung, resepi udang buttermilk, udang goreng kunyit, resipi udang, udang goreng nestum dan udang masak merah yang pasti tak kasah sedap.

Langsung sahaja siapkan bahan-bahan masakan udang goreng butter dengan cara mudah buat resepi udang goreng butter yang simple.

Bahan-Bahan Resepi Udang Goreng Butter Yang Sedap Dan Simple :

Untuk bahan-bahan udang goreng butter :

Sarang Telur :

  • 1 senduk butter
  • 2 biji kuning telur
  • 1 cawan minyak

Udang :

  • 12 ekor udang
  • Garam
  • Lada sulah
  • Minyak goreng
  • 3 ulas bawang putih
  • 8 tangkai cili padi
  • 5 tangkai daun kari
  • 1/4 cawan susu cair
  • Butter
  • Serbuk lada hitam

Step By Step Cara Mudah Membuat Resepi Udang Goreng Butter Yang Sedap Dan Simple

Cara buat sarang burung

  • Mula-mula pukul-pukul ringan kuning telur lepas tu.
  • Panaskan butter atau margarin bersama minyak masak tu.
  • Minyak dalam kuali dah benar-benar panas pusingkan minyak menggunakan sendok besar yang bulat untuk mempermudah pusingkan minyak.
  • Dengan sendok bulat besar tu laju-laju membentuk bullatan sehela terus menerus.
  • Lepas tu tuangkan kuning telur tu tadi supaya telur tu halus jer tuangkan sikit tinggi ke dalam kuali.
  • Terus pusing minyak tu laju-laju hingga telur habis dituang dalam kuali.
  • Pusing terus sendok besar tu hingga telur berwarna keemasan.
  • Lepas dah jadi tuangkan kedalam tapis untuk toskan minyaknya tu dan dah siap tuk sarangnya.

Cara buat udang goreng

  • Awal cincang bawang putih dan dihiris cili padi tu.
  • Lepas tu goreng udang tu yang dah digaul dengan sikit lada sulah dan garam sengga agak berubah warna dah masak tu udangnya.
  • Janganlah goreng udang tu terlalu lama kalau tak udang tu akan agak keras saat dimakan dan menjadi mengecut, tak cantik lagi tu.
  • Angkat dan toskan tu minyak, dan udang dah siap.
  • Lepas tu panaskan butter atau margarin dalam kuali.
  • Tumis cili padi yang dah dihiris tadi bersama masukkan pula bawang putih yang dah di cincang dan masukkan daun kari hingga naik bau.
  • Kemudian masukkan susu cair tu dan masak sebentar.
  • Lepas tu masukkan udang yang dah ditoskan tadu tu kedalam kuali bersama garam secukup rasa dan sikit lada hitam.
  • Setelah semua dah masak angkat dan hidangkan bersama sarang telur yang dah jadi diawal tu tadi dan udang goreng butter dah siap.

Lihat juga resepi lainnya « dan ». Untuk buat masakan nak sedap dan simple sangat mudah dan cepat. Masa ini membaca recipe tentang Resepi Cara Mudah Buat Udang Goreng Butter Yang Sedap dan Simple “Udang Goreng Butter Recipe”

Resepi Cara Mudah Buat Udang Goreng Butter Yang Sedap dan Simple “Udang Goreng Butter Recipe” | setya | 4.5