Resepi Cara Mudah Buat Pulut Kuning Yang Sedap dan Simple “Pulut Kuning Recipe”

Monday, November 14th, 2016 - Cara mudah memasak dengan Resepi Pulut yang sedap dan simple
Resepi Pulut Kuning

Resepi Pulut Kuning

Resepi Pulut Kuning Yang Sedap dan SimpleResepimasakanlengkap.com nak kongsi lagi resepi pulut kuning dan cara masak pulut kuning tanak yang sedap dan so pasti simple sangat. Ada banyak resepi pulut kuning dari belbagai macam, ada pulut kuning gulai ayam, pulut kuning terengganu, pulut kuning hantaran dan ada pula pulut kuning berhias yang pastinya sedap dan simple sangat. Rugi korang tak try resepi kalini yang simple dan sedap ni, langsung sahaja siapkan bahan-bahan masakan pulut kuning dengan cara mudah buat pulut kuning yang simple.

Bahan-Bahan Resepi Pulut Kuning Yang Sedap Dan Simple :

Untuk bahan-bahan pulut kuning :

Bahan pulut kuning

  • 500 gram beras pulut
  • Sekeping asam keping
  • 1 s/b kunyit serbuk
  • 1 inci kunyit hidup
  • Secawan santan pekat
  • 0,5 s/b gula
  • 1 s/k garam
  • Pewarna
  • Sedikit minyak masak

Step By Step Cara Mudah Membuat Resepi Pulut Kuning Yang Sedap Dan Simple

Mula-mula basuh beras pulut dan tos airnya lepas tu sisihkan. Masukkan air kunyit hidup yang mula dah ti tumbuh dan tepis airnya bersama pewarna kedalam bekas besar. Kacau beras bersama kunyit tu hingga merata, lepas tu masukkan air dan rendam beras pulut tu didalam bekas dengan asam keping selama 1-2 jam. Lepas tu panaskan pengukus di atas api dan tos beras pulut, masukkan kedalam kukusan yang telah dilapikkan daun pandan atau daun pisang supaya sedap bau. Kukus hingga wap naik dari sisi kukusan, lepas tu angkat pulut dan masukkan dalam bekas besar. Lepas tu tuangkan santan yang telah di gaul bersama garam, gaul dan dan kacau hingga merata santan dan palut. Lepas tu masukkan balik dalam kukusan, kukus lagi sekali hingga wap naik dan keluar dari sisi priuk. Bila dah naik wap, tutup api dan masukkan pulut dalam mangkuk besar lepas tu masukkan gula dan kacau hingga jadi pulut bersinar.

Lihat juga resepi lainnya « dan ». Untuk buat masakan nak sedap dan simple sangat mudah dan cepat. Masa ini membaca recipe tentang Resepi Cara Mudah Buat Pulut Kuning Yang Sedap dan Simple “Pulut Kuning Recipe”

Resepi Cara Mudah Buat Pulut Kuning Yang Sedap dan Simple “Pulut Kuning Recipe” | setya | 4.5