Resepi Cara Buat Pizza Mudah Yang Sedap dan Simple “Pizza Recipe”

Thursday, January 12th, 2017 - Cara mudah memasak dengan Resepi Roti yang sedap dan simple
Resepi Pizza Mudah

Resepi Pizza Mudah

Resepi Cara Mudah Buat Pizza Yang Simple dan Sedap – Kali ni Resepimasakanlengkap.com nak kongsi resepi pizza mudah yang korang pun boleh masak sorang di rumah. Banyak nak resepi pizza, ada resepi pizza mini yang kecik tu tak susah nak potong, cara buat pizza tanpa oven sepertinya susah juga tu korang butuh oven tuk panaskan doh pizza tu.

Cara buat pizza hut di rumah bisa sangat mudah dengan cara yang nak kita orang kongsi. Ada banyak macam resepi, ada resepi pizza ayam, resepi pizza hut, resepi sos pizza dan resepi roti piza sosej. Langsung sahaja siapkan bahan-bahan masakan resepi pizza mudah dengan cara mudah buat pizza di rumah yang simple.

Bahan-Bahan Resepi Pizza Mudah Yang Sedap :

Untuk bahan-bahan pizza :

Bahan doh pizza

  • 200g tepung gandum
  • 2 sk yis segera
  • 1/2 sk garam
  • 2 sb minyak sayuran
  • 1 sk gula
  • 1/2 cawan air suam

Sos Pizza

  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 sk oregano
  • 2 biji tomato
  • garam & gula
  • 2 sb minyak masak
  • 3 sb tomato puri
  • 2 sb sos tomato
  • 3/4 st gula

Topping Pizza

  • Sosej
  • Udang
  • Daging ayam
  • Tuna
  • Daging lembu
  • Tomato
  • Lada benggala hijau
  • Bawang besar
  • Cendawan butang
  • Keju mozzarella
  • Nenas
  • Chedar

Step By Step Cara Mudah Membuat Resepi Pizza Mudah Yang Sedap

Cara Masak SOS Pizza

  • Mula-mula cincang halus bawang putih dan bawang besar juga tomato lepas tu sisihkan;
  • Kemudian tumis bahan yang dah di cincang halus tu hingga naik bau;
  • Lepas tu masukkan semua bahan sos dan tumis kejap je hingga agak pekat;
  • Tutup api dan sisihkan sekejap.

Cara Masak Doh Pizza

  • Mula – mula siapkan bekas besar dan masukkan yis,gula, tepung gandum, gula dan minyak sayur kedalam bekas tu;
  • Gaul merata dan masukkan air suram tu sikit demi sedikit lepas tu uli hngga doh tak lagi lengket dab lembut;
  • Lepas tu lumur doh dengan minyak zaitun atau sayur dan masukkan dalam plastik bersih;
  • Remas doh 10 minit je lepas tu lepas plastik dan masukkan bekas yang telah disapu minyak supaya tak melekat dan tutup bekas dengan plastik cling;
  • Kemudian masukkan doh tu dalam mangkuk dan letakkan dalam tempat panas selama 60 minit supaya doh naik sekali ganda;
  • Lepas tu tumbuk-tumbuk doh kasi keluar angin tu dah siap tepikan 10 minit ;
  • Minyakkan acuan pizza sampai canaikan doh jadi bulan setelah agak-agak dalam 2 cm;
  • Kalau korang nak tambahkan chesee kat tepi pizza pun boleh;
  • Lepas tu masukkan doh dalam loyang dan biarkan doh tu kembang;
  • Supaya tak gembung masa bakar doh pizza tu cocok-cocok adunan doh tadi dengan garfu;
  • Kemudian sapu permukaan doh dengan sos pizza  dan tabur dengan topping dan cheese;
  • Nak siap akhir bakar pizza tu 30 minit pada suhu 200 degree.

Lihat juga resepi lainnya « dan ». Untuk buat masakan nak sedap dan simple sangat mudah dan cepat. Masa ini membaca recipe tentang Resepi Cara Buat Pizza Mudah Yang Sedap dan Simple “Pizza Recipe”

Resepi Cara Buat Pizza Mudah Yang Sedap dan Simple “Pizza Recipe” | setya | 4.5