Resepi Kuey Teow Ladna Yang Sedap dan Simple “Kuey Teow Ladna Recipe”

Friday, February 9th, 2018 - Cara mudah memasak dengan Resepi Seafood yang sedap dan simple
resepi kuey teow ladna

resepi kuey teow ladna

Kuey Teow Ladna Yang Sedap – Resepi Kuey Teow Ladna ini mudah sangat tuk korang cuba, bahan-bahan pun mudah sangat cari, guna bahan dapur anda je dah cukup. Biasa jumpa masakan nie disediakan di restoran thai dengan kuah nan jernih dan pastilah sedap sangat, resepi nie sangat mudah tuk disediakan dan pastinya sedap sangat korang cuba. Cuba pula posting lama Resepi Ayam Goreng KFC tak perlu keluar rumah pun dah bisa makan Ayam Goreng KFC.

Ada banyak varian resepi Kuey Teow, ada kuey teow ladna azie kitchen, kuey teow kungfu, resepi kuey teow kungfu azie kitchen, resepi kuey teow bandung, kuey teow hong kong, resepi kuey teow kantonis, kuey teow ladna mat gebu, mee ladna azie kitchen. Langsung sahaja siapkan bahan-bahan masakan resepi kuey teow ladna dengan cara mudah dan simple.

Bahan-Bahan Resepi Kuey Teow Ladna Mudah Yang Sedap :

Untuk bahan-bahan Kuey Teow Ladna:

Bahan Kuey Teow Ladna

  • kuey teow (500gr)
  • air secukupnya
  • minyak untuk menumis
  • udang (5 ekor)
  • ayam (1 ketul)
  • sotong (2 ekor)
  • cili padi (5 bili diketuk)
  • karot (1/2 batang)
  • bawang putih (4 ulas diketuk)
  • tomato (1 biji potong 6)
  • sayur sawi (secukupnya)
  • bunga kobis
  • tepung jagung (2 sudu besar)
  • sos tiram (1 sudu besar)
  • kicap manis (secukupnya)
  • kiub ayam (1 ketul)

Bahan hias

  • bawang goreng
  • limau

Step By Step Cara Mudah Membuat Resepi Kuey Teow Ladna Mudah Yang Sedap

Cara masak Kuey Teow Ladna

  1. Mula-mula siapkan cawan tuk rebus ayam hingga masak lepas tu hiris nipis ayam.
  2. Lepas tu bersihkan sotong dan udang tu, buang kulit udang keras tu dan potong sotong membulat.
  3. Siapkan minyak dan panaskan diatas tungku, lepas tu gaul kuey teow dan kitcap hingga merata dan last masukkan dalam kuali. Masak sekejap je, kacau seketika dan angkat kuey teow tu lepas tu ketepikan kejap.
  4. Panaskan minyak, tak perlu guna kuali lain cukup guna kuali lama je tuk masak cili padi bersama bawang putih hingga naik bau.
  5. Lepas naik bau masukkan udang, ayam dan sotong. Masak tak guna masa lama, cukup kejap je hingga udang kemerahan je/hampir masak.
  6. Lepas tu masukkan batang sawi, karot, bunga kobis, daun sawi dan akhir tomato, paling lembek di akhir.
  7. Setelah semua naik, masukkan air dan masak hingga mendidih. Jangan terlalu lama nak kuey teow jadi lembek sangat tak bagus. Lepas tu masukkan sos tiram, bancuhan tepung jagung dan kiub ayam.
  8. Lepas tu tunggu hingga kuah jadi pekat dan masak, lepas dah masak tuang kuah tu di atas kuey teow yang dah masak tadi tu. Akhir hias dengan bawang goreng dan limau kasturi.

Lihat juga resepi lainnya « dan . Untuk buat masakan nak sedap dan simple sangat mudah dan cepat. Masa ini membaca recipe tentang Resepi Kuey Teow Ladna Yang Sedap dan Simple “Kuey Teow Ladna Recipe”

Resepi Kuey Teow Ladna Yang Sedap dan Simple “Kuey Teow Ladna Recipe” | setya | 4.5