Resepi Cara Mudah Buat Buttermilk Chicken Yang Sedap dan Simple “Buttermilk Chicken Recipe”

Tuesday, December 27th, 2016 - Cara mudah memasak dengan Resepi Ayam yang sedap dan simple
Resepi Buttermilk Chicken

Resepi Buttermilk Chicken

Buttermilk Chicken Yang Sedap dan Simple – Tuk kali ni rasa-rasanya nak juga nak buat buttermilk chicken, nah Resepimasakanlengkap.com dah pasti selesai masak nak kongsi resepi buttermilk chicken di sini yang pasti sedap dan simple sangat. Resepi buttermilk chicken ada pula yang panggil butter chicken dan resepinya pun banyak macamnya. Selain reepi nak guna cheese ada pula yang tak ber-cheese, rassa sikit berbeza tetapi tetap sedap pula korang nak coba mana korang suka je. Langsung sahaja siapkan bahan-bahan masakan resepi buttermilk chicken dengan cara mudah buat buttermilk chicken yang simple.

Bahan-Bahan Resepi Buttermilk Chicken Yang Sedap Dan Simple :

Untuk bahan-bahan buttermilk chicken :

Bahan buttermilk chicken

  • 500 gm chicken keel
  • 1 tin susu cair
  • 6 biji cili padi
  • 1 biji bawang Holland
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 pelepah daun kari
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 2 keping cheddar
  • 3 sudu besar salted butter
  • 2 sudu kecil garam atau kurang
  • air

 

Step By Step Cara Mudah Membuat Resepi Buttermilk Chicken Yang Sedap Dan Simple

  • Mula-mula potong cili padi dan hiris bawang putih bersama bawang holland lepas tu sisikan.
  • Kemudian potong ayam yang berisi dada tu menjadi dua.
  • Satukan ayam yang dah potong tu bersama garam, tepung dan serbuk kari pula air tak lupa, asalkan ayam dah salut je.
  • Lepas tu goreng ayam yang disalut tu tadi hingga masak keemasan, jangan nak terlalu lama nanti ayam tu jadi liat dan tak sedap.
  • Dah masak tu ayam dan toskan.
  • Selesai goreng ayam tu tadi lepas tu tumis bawang putih, daun kari, cili padi dan bawang holland tu menggunakan butter.
  • Tumis hingga bawang holland nampak layu guna api sederhana kalo tak hangus lah butter tu .
  • Kemudian tuang susu cair tu dan kacau dalam seminit je.
  • Lepas tu masukkan cheddar dan kacau hingga mencair tu cheddar biar sebati semua bahan tu tadi.
  • Dah rase semua sebati masukkan ayam goreng tu masak guna api sederhana je.
  • Kacau kejap dan biar sikit mendidih dah siap padamkan api tu butter chicken dah siap.

 

Lihat juga resepi lainnya « dan ». Untuk buat masakan nak sedap dan simple sangat mudah dan cepat. Masa ini membaca recipe tentang Resepi Cara Mudah Buat Buttermilk Chicken Yang Sedap dan Simple “Buttermilk Chicken Recipe”

Resepi Cara Mudah Buat Buttermilk Chicken Yang Sedap dan Simple “Buttermilk Chicken Recipe” | setya | 4.5