Resepi Ayam Goreng KFC Yang Sedap dan Simple “Ayam Goreng KFC Recipe”

Thursday, December 7th, 2017 - Cara mudah memasak dengan Resepi Ayam yang sedap dan simple
resepi ayam goreng kfc

resepi ayam goreng kfc

Ayam Goreng KFC Yang Simple – Resepi ayam goreng KFC ini jadi resepi favorite dan cara nak buatnya pun mudah dan simple. Resepi dari restoren makanan segera ini pun banyak diminati karena ayam goreng KFC ni rangup di luar dan juicy di dalam. Jika bonda nak masak resepi ni pasti tak ingin lagi nak pergi ke KFC karena dah expert masak ayam goreng nie.

Ada macam resepi ayam KFC antaranya resepi ayam goreng kfc sebenar, ayam goreng tepung gandum, ayam goreng kfc original, resepi ayam goreng kfc hot n spicy, resepi ayam goreng rangup tepung beras, resepi ayam goreng uncle bob, ayam goreng berempah rangup.

Semua tu sama sahaja tapi hanya sikit ja tambah bahan dalam resepi yang paling suka ayam goreng rangup. Pada masa entri sebelumnya kita dah kongsi resepi ayam masak merah yang pasti sedap pula, bonda resepimasakanlengkap.com kini buat forum kongsi resepi disini bonda bisa kongsi resepi lawan resepi viral yang banyak di cakapkan netizen masa nie. Bonda bisa kasih saran mau nak seperti apa forum tu, tak apa. 🙂

Langsung sahaja siapkan bahan-bahan masakan resepi ayam goreng KFC dengan cara mudah dan simple.

Bahan-Bahan Resepi Ayam Goreng KFC Mudah Yang Sedap :

Untuk bahan-bahan Ayam Goreng KFC:

Bahan Ayam Goreng KFC

  • Ayam (1 ekor)
  • Serbuk kari ayam (2 sudu besar)
  • Bikarbonat soda (secubit)
  • Garam (2 sudu teh)
  • Bawang putih (8 ulas ditumbuk)
  • Serbuk cili (2 sudu besar)
  • Perasa (secuit)
  • Air (sikit)

Bahan Salut Tepung Ayam

  • Tepung jagung (3 cawan)
  • Telur (1 biji)
  • Serbuk cili (1 sudu besar)
  • Bikarbonat soda (secubit sahaja)
  • Garam (secukup)
  • Tepung gandum (1/2 cawan)

Step By Step Cara Mudah Membuat Resepi Ayam Goreng KFC Mudah Yang Sedap

Cara masak Ayam Goreng KFC

  1. Mula-mula siapkan cawan besar masukkan serbuk kari ayam 2 sudu besar, bikarbonat soda secubit, garam 2 sudu teh, bawang putih 8 ulas yang dah ditumbuk, serbuk cili 2 sudu besar, perasa secuit sahaja dan
    Air sikit.
  2. Lepas tu masukkan ayam dan perap selama lebih kurang 1 jam sahaja, kemudian golek ayam dengan telur.
  3. Kemudian siapkan cawan besar lainnya tuk gaul semua bahan tepung ayam dari tepung jagung 3 cawan, telur 1 biji, serbuk cili 1 sudu besar, bikarbonat soda secubit sahaja, garam secukup dan tepung gandum 1/2 cawan.
  4. Lepas tu letakkan perap ayam tu ke dalam cawan besar salut tepung ayam tu dan goncangkan ayam tu tapi tak lupa tutup cawan besar tu dulu supaya tak jatuh merata rata.
  5. Kemudian lepas dah digoncangkan hingga ayam tu sebati, siapkan kuali dan panaskan minyak hingga panas betul dengan api sedang.
  6. Dah panas tu minyak, goreng ayam hingga warna jadi keemasan yang dah disalut tadi tu. Dah siap sajikan masakan ayam goreng kfc ala bonda

Lihat juga resepi lainnya « dan . Untuk buat masakan nak sedap dan simple sangat mudah dan cepat. Masa ini membaca recipe tentang Resepi Ayam Goreng KFC Yang Sedap dan Simple “Ayam Goreng KFC Recipe”

Resepi Ayam Goreng KFC Yang Sedap dan Simple “Ayam Goreng KFC Recipe” | setya | 4.5